Skąd tempura przywędrowała do Japonii?

Milionerzy

Tempura to panierowane i smażone na głębokim oleju ryby, kalmary, krewetki, małże. Skąd w XVI w. przywędrowała do Japonii?

Tak brzmiało jedno z pytań, które pojawiło się w kwietniowym odcinku "Milionerów". Propozycje odpowiedzi, które otrzymała Basia, brzmiały:

A) z Holandii,

B) z Portugalii,

C) z Rosji,

D) z Chin.

Zawodniczka postanowiła, że w czasie gry skorzysta z telefonu do przyjaciela. Miłosz stwierdził, że tempura przywędrowała do Japonii z Chin. Jego słowa były potwierdzeniem przypuszczeń Basi, jednak poprawna odpowiedź ją zaskoczyła!

Tempura - czym jest ta potrawa i skąd wzięła się w Japonii?

Tempura została wprowadzona do Japonii przez portugalskich misjonarzy jezuickich. Potrawa była przez nich jedzona w trakcie postu, tzw. "suchych dni" (łac. quattuor tempora).

Zobacz również:

Pamiętajcie, że wszystkie odcinki "Milionerów" dostępne są w player.pl!

Miała do wykorzystania koło ratunkowe, jednak podjęła ryzyko... i odpadła z gry

Adrian strzelił za ćwierć miliona i... popełnił błąd

podziel się:

Pozostałe wiadomości